ontspannen

‘Chillin’ like a villain’

Mijn dochter Sofía was voor de zomervakantie verkouden. In tijden van corona zat er niets anders op dan thuis te blijven van school en het abonnement op Disney+ er voor deze maand uit te halen. Via YouTube was Sofía al eerder uitgekomen bij liedjes uit de film Descendants. Die film werd het dus. Er stonden drie delen klaar, dus deze verkoudheid kwamen we wel door. Sofía genoot van de films en ik met haar. Lekker rebels, catchy nummers, een flirt tussen goed en kwaad. De polariteiten vertegenwoordigd in zowel het braafste meisje uit de klas als de schurk. En nu, weken erna, herhaalt zich in mijn hoofd nog steeds een zin uit een liedje: chillin’ like a villain

Ontspannen of lui

Het fascineert me, het ‘schurkachtige’ karakter van ontspannen. Het lijkt diep in ons geworteld. Of in mij in elk geval, want de fascinatie zegt natuurlijk iets over mij ;). De heersende gedachte, kort door de bocht: hard werken is goed, lui zijn is slecht. In de zelfoordelende praktijk ligt ontspannen dicht bij luiheid. We zitten onszelf regelmatig achter de vodden en staan onszelf niet toe even echt achterover te leunen. 

Oordelen over wat goed en slecht is, brengt op zichzelf al spanning met zich mee. Hierover een andere keer meer. Maar de waarde van ontspanning voor een gezond en voldaan leven is zoveel groter dan wat het je oplevert als je de hele dag doorgaat. Van ‘to do’ naar ’to do’, gedreven door externe impulsen, zonder tussenruimte.  

Mini-pauzes

Persoonlijk voelde ik me altijd comfortabeler bij het idee nuttig te zijn. En nog is het voor mij een dagelijkse oefening mezelf toe te staan ‘niks’ te doen. Maar terwijl ik dit schrijf, gaat mijn blik naar buiten, de achtertuin in. Een witte vlinder fladdert rond en neemt plaats op een Phlox die uitbundig bloeit. Hij verkent nog wat andere bloemen in de tuin en vertrekt weer. Door mezelf toe te staan even te mijmeren en niet nuttig te zijn, valt me dit op en kan ik ervan genieten. Een mini-pauze voor mijn hersenen, een lust voor het oog. Ontspannen en opgeladen ga ik verder.

Dit is leven vanuit ontspanning voor mij. Een dag naar de sauna? Count me in! Onder de parasol op een strandbedje aan de Italiaanse kust terwijl Arthur en Sofía spelen in de branding? Ik raak ontroert bij het idee. Maar een echt ontspannen leven begint niet bij dat geplande dagje ontspannen, of die vakantie in het vooruitzicht. Het begint hier en nu. Bij weten wanneer je gas kan geven en tijdig de boel weer laten uitrollen om te checken hoe het staat met je energiereserves. Uiteraard zijn langer aaneengesloten periodes van rust heel heilzaam, maar als je niet kunt ontspannen in je dagelijks leven zal dat niet ineens van een leien dakje gaan als je daar een periode voor hebt ingepland. 

Jezelf zijn buiten de lijntjes

Het nummer (uit die Disneyfilm dus) raakt trouwens ook nog een ander thema: jezelf zijn. Het braafste jongetje uit de klas moet zich ‘cool’ voordoen en vooral zichzelf niet zijn. Zoals ik het zie, heeft hij alleen een zetje nodig om bij een kant van zichzelf te komen die buiten zijn comfortzone ligt, buiten de lijntjes die voor hem zijn uitgezet. 

Ontdek, onderzoek, experimenteer, tast af… Op de rand van je eigen grens, een stapje eroverheen, een stapje terug. Beperk jezelf niet met overtuigingen over wie je bent en wat wel of niet bij je past. Het zorgt voor wrijving en spanning. Ga voor ontspannen ontwikkelen :).

Credit: foto door Artem Beliaikin via Pexels

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten