Wie ben ik?

Dat is een vraag die je je leven lang kan bezighouden :D. Voor nu zal ik mijzelf anno 2023 voorstellen: Joyce Vergouwe, 39 jaar, en met een heerlijke dochter van negen en haar lieve vader neergestreken in het landelijke Ankeveen. 

In 2007 verliet ik de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, met mijn diploma Redactie/Mediaproductie op zak. Om er een paar maanden later terug te keren als docent in het propedeusejaar. Na vier lichtingen propedeusestudenten gaf ik gehoor aan de wens vooral te gaan doen waar ik oorspronkelijk voor ben opgeleid: mediaproducten maken en artikelen schrijven.

Ik werd (web)redacteur bij SeniorWeb (een vereniging die ouderen digitaal vaardig maakt) en heb daar in negen jaar veel mooie dingen mogen maken. Ik bepaalde mede de inhoud van het kwartaalblad voor leden, coördineerde het drukwerk en produceerde jaarlijkse specials. Daarnaast heb ik mij een aantal jaar beziggehouden met videoproductie, was ik verantwoordelijk voor online cursussen en verzorgde ik de laatste paar jaar de wekelijkse nieuwsbrief voor ruim 100.000 abonnees. Uiteraard schreef ik als redacteur artikelen en tips voor de on- en offline middelen. Ik heb er veel geleerd. Niet in de laatste plaats over mijzelf. 

Als nieuwbakken moeder ging ik thuis over mijn grenzen, maar ook op het werk nam ik teveel hooi op mijn vork. Totaal verwijderd van mijzelf, belandde ik in 2016 in een burn-out. Ze zeggen ook wel ‘yoga is de kunst van het leren luisteren naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet tegen je hoeft te gaan schreeuwen’. Die kunst had ik toen nog niet onder de knie. 

Yoga en zelfonderzoek waren voor mij de sleutel tot herstel. En daarmee was het zaadje gepland. Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar ‘het geheim’ achter yoga, begon ik in 2017 met de yogadocentenopleiding van Samsara. En met het inslaan van dat pad, ben ik steeds beter gaan voelen en heb ik leren luisteren naar mijn lichaam. Ik heb meer veerkracht en mijn vertrouwen is gegroeid. Dat lichaamsbewustzijn en vertrouwen in jezelf gun ik iedereen. Het staat voor mij aan de basis van een goede fysieke en mentale gezondheid

Een vervolg op de yogadocentenopleiding is mijn verdieping in de vrouwelijke cyclus. Waar ik mijn ernstige menstruatieklachten eerder altijd had onderdrukt met hormonale anticonceptie (want dat wordt nu eenmaal geadviseerd) had ik nu voldoende vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam opgebouwd om de pijn weer aan te gaan en mijzelf te verlossen van de synthetische hormonen waar ik mij toch ook niet goed bij voelde. De pijn die ik tijdens de menstruatie had ervaren was zonder hormonale anticonceptie verrassend genoeg minimaal (lang leve stressreductie), maar mijn energiepeil en humeurschommelingen voorafgaand aan de menstruatie waren des te erger (ai hormoondisbalans). Met de opleiding tot Cyclustherapeut bij het Hormoon Opleidingsinstituut ontdekte ik hoe ik beter kon meebewegen met mijn cyclus en wat mijn lichaam nodig heeft om de hormonen beter in balans te houden. Waar ik vroeger niet op mijn lichaam (inclusief hersenen ;)) durfde te vertrouwen vanwege haar ogenschijnlijke wispelturigheid, leer ik het nog steeds en steeds beter kennen en beweeg ik in overgave mee.