Mindful yogawandeling
Yoga betekent verbinding en is meer dan asana’s (yogahoudingen). Het is ook aandacht voor je lichaam, adem, handelen, gevoel en denken, en deze aandacht meenemen je dagelijks leven in. Aandacht voor wat er speelt in dít moment. Daarmee ontstaat een diepere verbinding met jezelf en je omgeving. In de mindful yogawandelingen gaan we in stilte de natuur in en doen we verschillende (yoga-)oefeningen om meer in verbinding te komen en aanwezig te zijn in het huidige moment.
Ga naar de wandeling ‘ Spiegelen aan de plas‘ of lees eerst verder.
In verbinding
Wanneer je in verbinding blijft met jezelf, voel je je minder een speelbal van de invloeden uit je omgeving. Je wordt niet geleefd, maar je leeft! De omstandigheden waar je mee te maken krijgt, heb je niet in de hand. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je daarmee omgaat. Merk je dat je vaak in strijd bent met een situatie zoals die is, of vooral leeft naar externe impulsen? Verbind je vanuit ontspanning met de situatie en oefen in aanvaarding en een open blik. Vanuit ontspanning en verbinding, accepteer je wat is. Met die acceptatie ontstaat ruimte om meer te handelen in lijn met je eigen gevoel. Door hier regelmatig mee te oefenen, vergroot je je veerkracht. Veerkracht als een vermogen dat je helpt tijdens die momenten waarop je het gevoel hebt niet meer te leven, maar te worden geleefd.
Oefenen in de natuur
Met natuur om ons heen komen we als vanzelf in een meer ontspannen staat en kikkeren we op. Dat heeft een paar oorzaken:
- Het natuurlijke licht dat we gedurende de dag via onze ogen absorberen zorgt voor een goede balans tussen de stoffen serotonine en melatonine in ons lichaam. Dit helpt bij een gezond slaap- waakritme. Je voelt je levendiger overdag en slaapt dieper. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het geeft een gevoel van rust en tevredenheid en helpt stresshormonen afbreken. Te weinig daglicht zorgt ervoor dat je te weinig serotonine aanmaakt.
- Het inademen van de frisse buitenlucht zorgt voor zuurstofrijk bloed. Dit voedt alle cellen in je lichaam. Door bewust en volledig uit te ademen, ontdoe je jezelf van afvalstoffen. Dit betekent weer ruimte voor die voedende frisse buitenlucht die je bij de volgende inademing weer tot je neemt.
- Het zonlicht op je huid wordt omgezet in Vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor gezonde botten, spieren en je algehele weerstand. In de zomer heb je aan een halfuurtje zon genoeg (op een niet-ingesmeerde huid, dus vermijd de middagzon), maar in de bewolkte wintermaanden is het belangrijk langer buiten te zijn om voldoende vitamine D aan te maken. Heb je overigens een getinte huid, of ben je ouder dan vijftig, dan is het slim vitamine D bij te slikken. De huid zet het zonlicht dan minder makkelijk om naar vitamine D.
- Wanneer we buiten zijn is een weidse blik mogelijk. Je kunt de omgeving overzien en dit geeft ons van nature een veiliger gevoel dan een gerichte blik op iets dichtbij.
- In de natuur zie je maar weinig wat door mensen is gemaakt. Je wordt omringt door leven. Leven dat niet streeft naar perfectie, maar simpelweg goed is zoals het is. Vol in bloei, of in verval, uitbundig aanwezig of in rust. De natuur nodigt je uit hier een voorbeeld aan te nemen, simpelweg te zijn, goed zoals je bent.
Bewegen is natuurlijk sowieso gezond, maar doe je dat buiten dan heeft dat dus nog veel meer voordelen. Wandel je mee?