volle maan

Yoga in het ritme van de maan

De maancyclus reflecteert de levenscyclus. Een cyclus van geboorte, groei tot een hoogtepunt, afsterven en wedergeboorte. Een bewegen tussen yin en yang. Bij de yoga die je beoefent en je andere dagelijkse activiteiten kun je stilstaan bij de energie (of symboliek) die uitgaat van de maanstand op dat moment. Voor mijn afstudeerscriptie aan de Samsara Yoga Docentenopleiding heb ik een yogatraject ontwikkeld waarin je meebeweegt met de maan. Wil je in je eigen beoefening meer rekening houden met de stand van de maan, lees dan vooral verder!

Maanritme

In ongeveer 29,5 dag maakt de maan een ronde om de aarde. In deze periode zie je de maan in ongeveer twee weken tijd groeien tot volle maan en daarna weer twee weken afnemen tot nieuwe maan. Op kalender-365.nl kun je precies zien welke fase van de maan het is.

Meebewegen met de donkere/nieuwe maan

In de donkere en nieuwe maanfase is het tijd voor rust en reinigen of opruimen; ruimte maken voor een nieuw begin. Je plant het zaadje voor wat er in de komende nieuwe maancyclus kan groeien. De nacht voor nieuwe maan, de donkere maan, staat bij hindoes bekend als Shivratri. De nacht van Shiva. Hindoes gaan ervan uit dat er dan een opgaande energie is in ons lichaam die ons ontvankelijker maakt voor een dieper besef van het Zelf. Je intuïtie is in deze periode op zijn sterkst. Vormen van yoga die je in alle rust naar binnen laten keren, kunnen je daarbij ondersteunen. Denk aan restorative yoga, yin yoga of yoga nidra.

Meebewegen met de wassende maan

Tijdens wassende maan zet je intenties om in acties. Je hebt te maken met een groeiende energie waarmee je stappen kunt zetten. Yoga die de doorstroming van energie in het lichaam stimuleert, energie opbouwt en een gevoel van kracht en vitaliteit geeft kan het innerlijke vuur om in beweging te komen in je aanwakkeren. Denk aan een hatha flow of vinyasa voor kracht, balans en lengte.

Meebewegen met de volle maan

Bij volle maan staat de aarde precies tussen de maan en de zon in. De zon en zijn weerspiegeling op de maan stralen beide naar de aarde. Dit brengt een hoge energie met zich mee en kan ook een gevoel van onbalans veroorzaken. Laat de energie die in de voorgaande fases is opgebouwd stromen zodat deze zich niet gaat vastzetten. Datzelfde geldt voor emoties, die kunnen dichter aan de oppervlakte komen, stop ze niet weg. Volle maan is een moment om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, te oogsten en te zien wat je los wilt laten omdat de energie weer gaat kantelen. Je wilt geen onnodige ballast met je meenemen. Doe vooral nu de yoga waaraan jij plezier beleeft. Dat kan een hatha-, vinyasa- of kundalini-les zijn. Het gaat niet om de grens van je fysieke kunnen op te zoeken, maar het leven te vieren in de beweging. 

Meebewegen met de afnemende maan

De afnemende maan nodigt uit tot vertraging en weer meer naar binnen keren. Deze fase ondersteunt ook reinigende acties, fysiek en mentaal. Hatha yoga die neigt naar yin past hierbij. Er is ruimte om naar binnen te keren, naar emoties en gevoel waaraan je niet voorbij wilt gaan.

Maan in een dierenriemteken

Een ander ritme van de maan is hoe de maan zich tijdens een cyclus verplaatst door de twaalf dierenriemtekens. Elke 2,5 dag ongeveer verschuift de maan naar een ander teken van de dierenriem, die elk zo zijn eigen thematiek heeft. Bij nieuwe maan kun je in een meditatie doorvoelen wat je wilt aanpakken of laten groeien gekoppeld aan het thema van dat moment. Bij volle maan sta je stil bij de plek waar je na de groeifase bent aangekomen en kan het teken van de dierenriem richting geven aan waar je balans in het leven kan gaan aanbrengen.

Daarnaast zijn de dierenriemtekens ook gekoppeld aan delen van ons lichaam. En sinds Hippocrates werken natuurgenezers vanuit de gedachte dat je bij fysieke ingrepen rekening houdt met de stand van de maan. Doe je bijvoorbeeld de goede dingen voor de knieën en gewrichten op een Steenbok-dag, dan heeft dat een extra gunstig effect. Overbelast je de knieën en gewrichten op een Steenbok-dag, dan heeft dat ook een extra nadelig effect. Tijdens jouw yogabeoefening kun je dus extra lief zijn voor die delen van het lichaam die gekoppeld zijn aan het dierenriemteken waar de maan op dat moment in staat.

Duik samen met mij in het ritme van de maan

Wil je met behulp van yoga voelen hoe het is om mee te bewegen met het ritme van de maan? Geef je dan op het voor het traject ‘Yoga in het ritme van de maan’!

Credit: foto door Griffin Wooldridge via Pexels

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten