Meesurfen op de golf

Voor mijn afstudeerscriptie in het kader van de Samsara Yogadocentenopleiding verdiep ik mij in de invloed van de maan op de mens en beantwoord ik de vraag hoe je je met behulp van yoga afstemt op het natuurlijke ritme van de maan. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? 

Alles is in beweging

Alles in het leven vindt plaats in cycli. Wanneer je patronen herkent, kun je erop anticiperen. Je kunt met de golfbeweging meegaan. Denk aan surfen. Wanneer een golf begint te rollen, peddel je met ‘m mee, je springt op je plank en laat je meevoeren wanneer de golf aantrekt en zijn hoogtepunt bereikt. 

Jouw innerlijke golf staat niet los van invloeden van buitenaf. Je bent niet afgescheiden van de wereld om je heen, je bent er onderdeel van. We zijn ons allemaal wel bewust van het dag- en nachtritme en van het jaarlijks terugkeren van seizoenen en kunnen over het algemeen redelijk aanvoelen (zeker als het gaat om dag- en nacht) hoe deze cycli ons gedrag en gewoonten beïnvloeden. (Of we daarnaar handelen is een tweede ;)) Maar de cyclus waar we in ongeveer vier weken (een maancyclus) doorheen gaan, daar is een groot deel van ons niet zo van bewust. Je hebt nu eenmaal zo je mindere en betere dagen, toch? Maar wat als je daar een patroon in weet te ontdekken, een patroon dat zich elke vier weken herhaald en te koppelen is aan de standen van de maan? Als je bewust bent van het feit dat alles in het leven continu in beweging is en in cycli verloopt, geeft dat ruimte om je persoonlijke cyclus in het geheel te leren kennen en daarnaar te leven. Als je bewust bent van de kenmerken van de verschillende standen in een maancyclus en je persoonlijke cyclus daaraan koppelt, dan ben je meer in staat te handelen in lijn met de bestaande stroom. En dat heeft een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid.

Terug naar de natuurlijke balans

De toename van welvaartsziekten en stress-gerelateerde ziekte maakt duidelijk dat we een leven leiden waarin onze dagelijkse gewoonten uit balans zijn. We ploeteren tussen de golfen door. Douglas Rushkoff (van het boek Present Shock) ziet daarin vooral de invloed van de digitale revolutie. Het lijkt alsof ons leven tegenwoordig wordt gedomineerd door onze smartphone, computer en on-demand televisie. 24/7 in ons leven. Wie kan de verleiding weerstaan om de tv uit te zetten als Netflix aftelt tot het moment dat de volgende aflevering (nummer negen van tien) van je serie begint? En wie kent dat duffe gevoel niet wat je hebt na een halfuur surfen op Facebook, Pinterest of Instagram. Hoe beter je voelt wat je eigen behoeften zijn, hoe beter je je ‘eigen tijd’ kunt volgen in plaats van mee te gaan in wat je overkomt op je digitale tijdlijn. 

Weten wat goed is voor jou op dít moment leer je door de vaardigheid te ontwikkelen bij jezelf in te checken. Open te staan voor wat er in je lijf en hoofd omgaat en dit te observeren, waar te nemen hoe het met je is. Op die manier kom je weer in contact met je natuurlijke ritmes, die niet losstaan van de natuurlijke ritmes om je heen.  

Stress die je (onbewust) zelf creëert

Tegenwoordig hebben onze gewoonten in werk en privéleven weinig verband meer met natuurlijke impulsen. Door de uitvinding van het licht zijn we bijvoorbeeld ons dag- en nachtritme gaan verschuiven. Hiermee ontstaat ‘stress’ omdat we ons gedwongen voelen natuurlijke signalen van het lichaam te negeren. We weten vaak niet eens wat de signalen betekenen. 

In het boek In harmonie met de maan van Johanna Paungger en Thomas Poppe is te lezen dat er al heel veel bereikt zou zijn wanneer wordt erkend dat de voor de gezondheid zo schadelijke stress in de meeste gevallen door de mens zelf wordt gecreëerd. Dat deze het gevolg is van een teveel of te weinig aan wilskracht op de verkeerde momenten. “Vaak ontstaat stress doordat je innerlijk weerstand biedt aan of niet opgewassen bent tegen een opgave die je jezelf hebt opgelegd. Wanneer wij het lichaam dwingen om zijn natuurlijke ritmen (maanritme, bioritme) voortdurend te negeren, reageert het lichaam daarop. In onze jeugd gebeurt dat nog niet zo sterk, omdat we de negatieve gevolgen als waterdruppels van ons afschudden of met een aspirientje wegwerken. Maar geleidelijk aan stapelen de vele kleine impulsen zich op totdat ze in een ziekte uitmonden waarvan de oorzaak, zoals het topje van een ijsberg, zeer moeilijk is terug te vinden. Dat wat voortdurend aanhoudt, wordt uiteindelijk een ziekte.” 

Ritmes bepalen ons gedrag

Naast het effect op onze gezondheid, speelt er ook een sociaal aspect. Dr. David Goodman op Realitysandwich.com: “Veel mensen geven externe gebeurtenissen en mensen om hen heen de schuld voor ontevredenheid in het leven zonder de moeite te nemen om de oorzaak van de ontevredenheid in een terugkerend patroon van een innerlijke cyclus te zoeken. Ritme is de basis van wie je bent. Kennis van de invloed van meerdere geïntegreerde cycli vergroot je zelfkennis.” Daarnaast zullen we weer gronden als mens en verankerd raken in de gezamenlijke menselijke cultuur (in plaats van dat onze machines ons leven dicteren) als we ons weer openstellen tot de ritmes die honderdduizenden jaren ons menselijk en sociaal gedrag hebben bepaald. Aldus Douglas Rushkoff op Ttbook.org

Tune in bij wie je bent

Wees je bewust van de ritmes die invloed op je hebben en creëer een duurzame relatie tussen jezelf en je omgeving. Het gaat niet om wie je wilt zijn. Het gaat om intunen bij wie je bent op dit moment en meesurfen op de golf.

Credit: foto door Jess Vide via Pexels

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten