Neti-pot

De Neti-pot voor een helder hoofd

Mijn guilty pleasure wanneer ik thuiskwam uit school was Oprah. Dan hebben we het over de middelbare school, zo rond het jaar 2000. Ik baalde als de show startte en het een hysterische aflevering beloofde te worden met ‘You get a car, you get a car and you get a car!’. Maar ik was gek op de interviews met de mensen uit Oprah’s inner circle (denk aan Eckhart Tolle of Elizabeth Gilbert) en afleveringen waarin Dr. Oz op bezoek kwam. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het was Dr. Oz die mij nieuwsgierig maakte naar de Neti-pot. Hij liet mensen uit het publiek zout water door hun neus spoelen met iets wat eruit zag als een theepotje. Het zoute water gaat het ene neusgat in, spoelt je holtes schoon en komt er bij het andere neusgat (met een beetje geluk) weer soepel uit. De Neti-pot en ik gaan dus een aardig eindje terug. Echt gebruiken ging ik het pas toen ik meerdere dagen per week in stoffige leslokalen vol computers stond. Elke winter zat ik tegen een voorhoofdsholteontsteking aan. Totdat ik ineens weer dacht aan de Neti-pot! Ik gebruik het wanneer mijn neus wat dicht begint te zitten of het ‘wattig’ aanvoelt bij mijn voorhoofd. Ook bij kriebel door lichte hooikoorts ben ik snel verlost van de klachten. Heb je het tegen mij weleens over een voorhoofdsholteontsteking gehad, dan is de kans groot dat ik probeerde je te overtuigen om de Neti-pot te gebruiken. Ik ben fan!

Reinigingstechniek uit de Ayurveda

Sinds kort weet ik dat de reiniging met de Neti-pot onderdeel is van een dagelijks reinigingsritueel uit de Ayurveda. De reinigingstechniek heet Jala Neti. Jala betekent neus en Neti betekent water. Het reinigen van de neus met water dus. Nou ja, niet alleen water. Voeg aan het water wat Himalayazout toe, anders springen de tranen je in de ogen. Het spoelen met zoutwater is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid. Vanuit de yogafilosofie bekeken zorgt een helder, fris en schoon hoofd voor heldere gedachten. 

De Neti-pot gebruiken

Dus heb je last van allergieën, of voel je een neusverkoudheid aankomen? Probeer de Neti-pot eens. Het is in verschillende webshops te koop, van plastic of keramiek. 

Gebruik de Neti-pot als volgt:

 • Vul de neti-pot voor ongeveer 2/3e met lauwwarm water, zo’n 37 tot 38 graden. Het water dat in Nederland uit de kraan komt is hier schoon genoeg voor, maar je kunt het water ook eerst koken en dan laten afkoelen.
 • Voeg een halve theelepel Himalayazout toe aan het water en roer totdat het zout is opgelost. 
 • Snuit als dat nodig is eerst je neus.
 • Buig dan je hoofd boven de wastafel naar voren en iets opzij. Houd het neusgat dat het minst verstopt zit boven.
 • Zet het uiteinde van Neti-pot in het bovenste neusgat. De Neti-pot sluit de opening helemaal af. Open de mond een beetje en adem rustig door de mond.
 • Draai je hoofd nog wat meer zodat het bovenste en onderste neusgat meer boven elkaar komen en til de Neti-pot mee omhoog, hij kantelt. Het water loopt nu als het goed is het onderste neusgat uit. Prikt het water? Gebruik dan een beetje extra zout. 
 • Gebruik ongeveer de helft van het water. Draai je hoofd dan weer recht en haal het uiteinde van de Neti-pot uit je neusgat. 
 • Snuit het overtollige water uit je neus, de wasbak in. 
 • Gebruik de rest van het water voor de andere kant.
 • Snuit het overtollige water uit je neus, de wasbak in. Snuit daarna voorzichtig in een zakdoek, geef niet teveel druk. Buig even helemaal voorover en kom daarna overeind, de kans is groot dat er dan nog een restje van de zoutoplossing uit je neus komt.  
 • Maak de Neti-pot na gebruik schoon. Je wilt niet dat je bij de volgende spoelbeurt bacteriën je neusholte inbrengt.

Uiteraard moet je zelf goed blijven voelen wat het effect is bij jou. Voelt het frisser, lichter en ruimer bij je voorhoofd en neus, dan is dat een goed teken. 

Video Neti-pot gebruiken

Wil je zien hoe dit er in de praktijk uitziet? Aangezien Dr. Oz mij liet kennismaken met de Neti-pot, zie hier een video met uitleg van Dr. Oz.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten